7 Ιανουαρίου 2012.
Συνέντευξη του Υπεύθυνου Επικοινωνίας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 97.2 και τη Μικαέλα Θεοφίλου.
Διάρκεια 13 λεπτά.
Ακούστε τη συνέντευξη στο Youtube
Η απομαγνητοφώνηση, μετά από αίτημα φίλου/φίλης με προβλήματα ακοής:
Παρουσιάστρια: Έτσι όπως ξεφύλλιζα τις εφημερίδες τις κυριακάτικες, έπεσε με πολύ ενδιαφέρον το μάτι μου σε ένα ρεπορτάζ του κυριακάτικου έθνους από τον συνάδελφο Γιώργο Αποστολίδη, για ένα νέο κόμμα. Ναι, όπως το ακούτε, ένα νέο κόμμα, που είναι έτοιμο να διεκδικήσει ψήφο.
Ένα κόμμα που προτίθεται να εναντιωθεί στο σύστημα. Πρόκειται για τους Έλληνες πειρατές. Διαβάζω μάλιστα ότι η πρώτη ιδέα γεννήθηκε στην Σουηδία και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη.
Το κόμμα των πειρατών ιδρύθηκε στην Σουηδία τον Ιανουάριο του 2006 με αρχικό στόχο την αλλαγή νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα, ενώ έχει εκφράσει διάφορες θέσεις κατά της εμπορικής πατέντας, και σχετικά με τα δικαιώματα των χρηστών στο διαδίκτυο. Σήμερα, πειρατές, τέτοια τμήματα πειρατών υπάρχουν 58, εκ των οποίων 21 είναι επίσημα αναγνωρισμένα και ως κόμματα πειρατών.
Σε όλη την Ευρώπη έχουν εκλεγεί 194 δημοτικοί σύμβουλοι, 15 βουλευτές και 2 ευρωβουλευτές Θεωρώντας λοιπόν κατάλληλη την πολιτική συγκυρία και με οδηγό και τα αντίστοιχα σχήματα του εξωτερικού, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας μπαίνει στην τελική ευθεία της ίδρυσης του. Έχουμε την χαρά να έχουμε στην γραμμή μας ένα μέλος του κόμματος, μάλιστα από Θεσσαλονίκη, τον κύριο Ανέστη Σαμουρκασίδη. Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Ανέστης: Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.
Π: Χαίρομαι πολύ που σας ακούω. Εγώ είμαι πάντα υπέρ ενθουσιωδών δράσεων και κινήσεων, απ’ όπου και αν προέρχονται αυτές, και θέλω πραγματικά να σας ρωτήσω πως ξεκίνησε αυτή η ιδέα, πέρα από το ότι γεννήθηκε στην Σουηδία. Στην Ελλάδα, σε εσάς, πως γεννήθηκε αυτή η ιδέα;
Α: Στην Ελλάδα υπήρξε μια πρώτη ομάδα τον Απρίλιο του 2009, η οποία σκέφτηκε να κάνει ένα κόμμα στις Σουηδικές προδιαγραφές. Πάνω στην διαδικασία αυτοί οι 15-20 άνθρωποι περίπου, έφτασαν στο χρονικό όριο των πρόωρων εκλογών του 2009 και τότε αποφάσισαν, σωστά νομίζω, να μην προχωρήσουν εκείνη την στιγμή στις εκλογές μπροστά τους, να περιμένουν και να συνεχίσουν μετά τις εκλογές. Αυτή η συνέχεια όμως δεν υπήρξε ποτέ. Απλά το πράγμα πάγωσε εκεί πέρα. Υπήρξε … αν θέλετε να σας πω όλη την ιστορία.
Π: Ναι, πείτε μου.
Α: Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε υπήρξε η νίκη στο Βερολίνο των Γερμανών πειρατών οι οποίοι βγάλανε 15 βουλευτές στο τοπικό κοινοβούλιο. Αυτό αποτέλεσε ένα δεύτερο έναυσμα για μια μικρή ομάδα ανθρώπων να ξαναδούμε τι γίνεται με αυτό το κόμμα, πού έχει σταματήσει. Ένα τμήμα από τους ανθρώπους που είχαν κάνει την πρώτη προσπάθεια, συν εμείς, συν δυο Έλληνες της Γερμανίας, είμαστε ο πρώτος πολύ μικρός πυρήνας, όπου εδώ και 4 μήνες δουλεύουμε συνέχεια και δημόσια,γιατί η διαφάνεια είναι από τα πολύ σημαντικά πράγματα στο κόμμα μας, οποίος θέλει μπορεί να δει στο φόρουμ μας όλη την δουλειά που έχουμε κάνει από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, πάνω στην ίδρυση του κόμματος.
Π: Θέλω πραγματικά να μου πείτε τι πρεσβεύετε, να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα, γιατί διαβάζω ότι έχετε ήδη στην σελίδα σας 14.188 επισκέπτες και φαντάζομαι ότι αυτό ήταν…
Α: Αυτό ήταν όταν πάρθηκε η συνέντευξη την Πέμπτη, αυτήν την στιγμή έχουμε λίγο περισσότερους από 27.000 ανθρώπους μέσα σε 4 μέρες έχουν δει την σελίδα, και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ταυτόχρονα, 800 άνθρωποι περίπου έχουν γραφτεί στο Twitter, και άλλοι 800 σχεδόν στο φόρουμ.
Π: Μάλιστα. Πείτε μας λίγο, θέλουμε να σας γνωρίσουμε καλύτερα ως κόμμα Πειρατών. Να μας πείτε τι ακριβός πρεσβεύετε.
Α: Σε μια πρόταση θα έλεγα: θέλουμε διαφάνεια σε ότι είναι δημόσιο και αδιαφάνεια σε ότι είναι προσωπικό. Ένα όσο πιο διάφανες κράτος, με όσο πιο αδιαφανείς, ως προς το ιδιωτικό τους κομμάτι, πολίτες. Αυτό αφορά από την παρακολούθηση των επικοινωνιών, μέχρι τις επικοινωνίες στο ίντερνετ, ή οτιδήποτε άλλο αφορά τα πρόσωπα.
Π: Μάλιστα. Γιατί θεωρείτε την πολιτική συγκυρία κατάλληλη, με δεδομένο ότι έχετε αυτά τα “πιστεύω”, δηλαδή στο κομμάτι της οικονομικής κρίσης, πως…;
Α: Έχουμε θέσεις για τα οικονομικά και θα σας πω αμέσως πως αυτά τα οποία πρεσβεύουμε, δηλαδή το θέμα της πατέντας ας πούμε, αν οι ιδέες μας γίνουν πραγματικότητα στις πατέντες, θα οδηγηθούμε σε φθηνότερα φάρμακα. Φθηνότερα φάρμακα σημαίνει μικρότερες δαπάνες στο χώρο της υγείας για το κράτος.
Αν η διαφάνεια που πρεσβεύουμε γίνει πραγματικότητα και χτυπηθεί η διαφθορά, μπορεί να υπάρξει αύξηση των κρατικών εσόδων κατά 25%, περίπου 15δις ευρώ τον χρόνο. Αν είχαμε στην τσέπη αυτήν την στιγμή 15δις επιπλέον κάθε χρόνο ως κράτος, δεν θα χρειαζόταν να παίρνουμε σειρές από μέτρα.
Ναι μεν οι αρχές ακούγονται ιδεαλιστικές, άλλα έχουν και πολύ συγκεκριμένες πρακτικές εφαρμογές.
Μπορώ να σας πω κι’ άλλο παράδειγμα από την Ελβετία, το θεωρώ εξαιρετικό παράδειγμα.
Στην Ελβετία υπάρχουν 25 καντόνια, από τα οποία τα 15 έχουν μια διαδικασία που λέει τα εξής: Αν ένα έργο έχει πάνω από έναν προϋπολογισμό, πρέπει υποχρεωτικά να περάσει από δημοψήφισμα η έγκριση του προϋπολογισμού του. Κάναν λοιπόν μια μέτρηση και μέτρησαν τα τελευταία 400 δημοψηφίσματα που έγιναν για οικονομικά θέματα, το 86% από αυτά εγκρίθηκε, δηλαδή ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε. Δηλαδή οι τοπικές κοινωνίες δεν είχαν πρόβλημα να γίνει αυτό το έργο, δεν αρνήθηκαν τα έργα οι τοπικές κοινωνίες. Τι βρήκε όμως ταυτόχρονα η έρευνα;
Η έρευνα βρήκε ότι στα 15 αυτά καντόνια που γίνονταν δημοψηφίσματα, οι προϋπολογισμοί ήταν 12% μικρότεροι σε σχέση με τα άλλα καντόνια στα οποία δεν γινόταν αυτόματα δημοψήφισμα. Δηλαδή και μόνο η ιδέα ότι ο προϋπολογισμός ενός έργου θα περάσει από δημοψήφισμα από όλο τον κόσμο που μένει στην περιοχή, θα λέγαμε στην Ελλάδα σε επίπεδο νομού ως κάτι αντίστοιχο, οδήγησε σε μικρότερους προϋπολογισμούς. Το πήγαμε πολύ στην οικονομία το θέμα, αλλά έχει και πολύ συγκεκριμένες οικονομικές πρακτικές εφαρμογές το θέμα Διαφάνεια.
Π: Ουσιαστικά όμως μιλάτε και με έναν τρόπο, μιλώντας για τα δημοψηφίσματα, τα οποία φαντάζομαι τα πρεσβεύετε κιόλας…
Α: Βεβαίως, και την άμεση Δημοκρατία..
Π: Ακριβώς, δηλαδή μιλάμε για Άμεση Δημοκρατία, ένας από τους στόχους σας, μια από τις βασικές σας αρχές, σωστά;
Α: Ναι, αυτός τον οποίο άφορα κάτι, έχει όλο το δικαίωμα να αποφασίζει γι αυτό.
Π: Πείτε μου κάτι, έχω διάφορες απορίες η αλήθεια είναι. Μια από αυτές είναι επειδή διαβάζω μέσα από το άρθρο, ότι στόχος σας είναι όσο το δυνατόν περισσότερο η χρήση του ίντερνετ, και για να κάνετε πιο γνωστές τις θέσεις σας, αλλά ουσιαστικά και για να χρησιμοποιήσετε την δημοκρατία του ίντερνετ με κάποιο τρόπο. Αναρωτιέμαι αν είναι ασφαλής μια τέτοια δημοκρατία.
Α: Όχι, δεν είναι ασφαλής. Και είμαι ο πρώτος που σας το λέω γιατί είμαι στον χώρο των υπολογιστών, όπως και πάνω από τους μισούς ανθρώπους από τον κεντρικό πυρήνα. Ωστόσο, αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά τις αρχές μας, οι οποίες υπάρχουν στο site www.pirateparty.gr, θα δει ότι εξηγούμε συγκεκριμένες περιπτώσεις με τα σημερινά δεδομένα που πρέπει να στηθεί η κάλπη, και συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά. Δεν ξέρω αν θέλετε να το αναπτύξουμε περισσότερο, ευχαρίστως, αλλιώς μπορεί κάποιος απλά να το διαβάσει.
Π: Νομίζω ότι είναι καλύτερα να το διαβάσει. Νομίζω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι – νοιώθω περισσότερη ασφάλεια από έναν άνθρωπο που μου λέει ότι δεν είναι ασφαλής η δημοκρατία του ίντερνετ η αλήθεια είναι, αλλά μου δίνει και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει ασφαλής, παρά έναν άνθρωπο που θέλει την ψήφο μου και μου λέει ότι όλα είναι μια χαρά και τα λοιπά, το οποίο το έχουμε βαρεθεί κιόλας.
Α: Επιτρέψτε μου μια πολύ απλή παρέμβαση στο θέμα. Μπορούμε να έχουμε εντελώς ανώνυμη ψήφο στο ίντερνετ, αλλά τότε θα έχουμε ένα πρόβλημα. Η ψήφος αυτή δεν θα είναι επαληθεύσιμη. Δηλαδή θα μπορέσει ο οποιοσδήποτε να βάλει πλαστές ψήφους.
Επίσης θα μπορούσε η ψήφος να είναι σίγουρα επαληθεύσιμη, αλλά θα είναι και υποχρεωτικά επώνυμη έχουμε λοιπόν περιπτώσεις όπου μπορεί να είναι επώνυμη η ψήφος, όπως για παράδειγμα τι χρώμα θα βάψουμε την πλατεία, μπεζ ή γκρι. Μπορούμε να κάνουμε επώνυμη ηλεκτρονική ψηφοφορία, και είναι επαληθεύσιμη, δεν μας πειράζει να ξέρει η κοινωνία ότι ο τάδε είναι με το γκρι χρώμα και ο τάδε με το μπεζ. Ωστόσο, εάν πρόκειται για την εκλογή ενός προσώπου, τότε πρέπει να στήσουμε κάλπη. Αν θίγουμε ένα οικονομικό συμφέρον κάποιου και ο μεμονωμένος πολίτης που επώνυμα ψήφισε κάτι κινδυνεύει, πρέπει να στήσουμε κάλπη. Αυτό είναι πολύ περιληπτικά το ζήτημα.
Π: Θέλω να σας ρωτήσω επειδή πραγματικά σε πολλές παρέες γίνονται συζητήσεις ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αυτό το κομμάτι νομίζω είναι η κατάλληλη πολιτική συγκυρία, ότι πιθανόν να χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, εσείς καλείστε να τα βάλετε ως νεοσυσταθέν κόμμα με κόμματα και εξουσίας, και κόμματα που έχουν, να το πω πιο λαϊκά, έχουν στο κουρμπέτι πολλά χρόνια εμπειρίας. Και βεβαίως θα προσπαθήσουν να σας καταπνίξουν την φωνή. Πως σκοπεύετε να τους αντιμετωπίσετε;
Α: Αν προσπαθήσουν να καταπνιγεί η φωνή μας, η λύση μας βρίσκεται στο ίντερνετ. Το ίντερνετ ευτυχώς για όλους μας είναι ελεύθερο.
Π: Πολύ ενδιαφέρουσα η απάντηση. Θέλω να μου πείτε, θα πάρετε μέρος στις εθνικές εκλογές που τις περιμένουμε; Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς, αλλά τις περιμένουμε.
Α: Θα πάρουμε σίγουρα μέρος στις επόμενες ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί; Γιατί σε 20 από τα κράτη της ευρωπαϊκής ένωσης υπάρχουν κόμματα πειρατών, και όλοι μαζί στα πλαίσια του pirate party international, έχουμε ως στόχο να εκλέξουμε σε 7 διαφορετικές χώρες τουλάχιστον 25 ευρωβουλευτές, ώστε να δικαιούμαστε την δική μας πολιτική ομάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Αυτό μπορώ να το πω με κάθε βεβαιότητα. Δεν μπορώ να πω για τις εθνικές εκλογές τίποτα, γιατί από την μια δεν ξέρουμε τον χρόνο διεξαγωγής τους και από την άλλη θα χρειαστεί μια απόφαση του συνόλου των μελών του κόμματος, αν θέλουν να κατέβουμε στις εθνικές εκλογές η όχι.
Π: Αρχηγό έχετε;
Α: Δεν έχουμε αρχηγό και εγώ που σας μιλώ είμαι απλά υπεύθυνος επικοινωνίας. Έχουμε μια επταμελή διοικούσα επιτροπή. Αυτό μπορεί να το διαβάσει κάποιος στο καταστατικό μας αναλυτικά, το οποίο είναι το πιο αμεσοδημοκρατικό καταστατικό κόμματος που θα βρείτε στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής και όχι του κόμματος, σχεδόν δεν έχει αρμοδιότητες. Μπορεί να βάλει μια υπογραφή και να συγκαλέσει την διοικούσα επιτροπή και δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει, και αλλάζει κάθε 4 μήνες, αφού είναι τελείως μη σημαντική η παρουσία του. Αυτοί οι 7 άνθρωποι, οι οποίοι είναι εκτελεστικό όργανο, δεν έχουν εξουσία. Η εξουσία βρίσκεται στο σώμα των μελών, το οποίο συνεδριάζει ηλεκτρονικά και στο συνέδριο, που συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.
Π: Πάρα πολύ ενδιαφέροντα αυτά που μας λέτε.
Α: Και λίγο διαφορετικά από αυτά που έχουμε συνηθίσει
Π: Ναι. Μια τελευταία ερώτηση Γιατί “πειρατές”;
Α: Αυτό πηγαίνει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Πάει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και ουσιαστικά δεν ήταν δικιά μας απόφαση, ήταν απόφαση της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας, η οποία ονόμασε πειρατές αυτούς που αντάλλαζαν αρχεία μεταξύ τους. Επειδή όμως η ανταλλαγή αρχείων μεταξύ ιδιωτών δεν πρέπει και δεν μπορεί να ελέγχεται, και βάσει του ελληνικού συντάγματος, από εκεί ξεκινούν διάφορα θέματα. Στην Σουηδία λοιπόν δημιουργήθηκε το Αντιπειρατικό γραφείο και σε απάντηση κάποια χρόνια μετά, οι Σουηδοί έφτιαξαν το Πειρατικό γραφείο. Και από εκεί πήρε μπρος και ήρθε μέχρι σήμερα.
Π: Άρα έχω την χαρά να μιλάω με κάποιον από τους Έλληνες πειρατές αυτήν την στιγμή, που ανήκουν οι Έλληνες πειρατές στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, ανοίγουν τα πανιά τους και στο ίντερνετ, και στο πολίτικο σύστημα. Εγώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία.
Α: Σας ευχαριστούμε πολύ.
4 σχόλια
ElRinio · Κυριακή, 8 Ιανουαρίου, 2012 στο 00:42
Πολύ καλή συνέντευξη. Εκτός από την πολύ συμπαγή παρουσία του Υπεύθυνου Επικοινωνίας, πολύ καλή δουλειά και από τη δημοσιογράφο Μικαέλα Θεοφίλου. Σημαντικές και φρέσκιες ερωτήσεις χωρίς εμπάθεια. Νομίζω ερωτήσεις που απασχολούν πολύ νέο κόσμο.
Επίσημη πρώτη στο πολιτικό σκηνικό για το Κόμμα Πειρατών Ελλάδος | TheRevolution! · Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2012 στο 17:45
[…] έχει δηλώσει ο υπεύθυνος επικοινωνίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, κος Ανέστης Σαμουρκασίδης, ο επικεφαλής της […]
CFUtech - Το Κόμμα των Πειρατών στην Ελλάδα · Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, 2012 στο 18:18
[…] έχει δηλώσει ο υπεύθυνος επικοινωνίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, κος Ανέστης Σαμουρκασίδης, ο επικεφαλής της […]
MakedoniaNews - Το Κόμμα των Πειρατών στην Ελλάδα · Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2012 στο 15:21
[…] έχει δηλώσει ο υπεύθυνος επικοινωνίας σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, κος Ανέστης Σαμουρκασίδης, ο επικεφαλής της […]
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.