Το Κόμμα Πειρατών Καναδά (Pirate Party Canada / Parti Pirate du Canada) έχει θέσει ρητά το Βασικό Εγγυημένο Εισόδημα ή όπως ονομάζετε, το “Minicome”(*), μία από τις τέσσερις βασικές συνιστώσες της πολιτικής του πλατφόρμας. Καθώς έπονται οι εθνικές εκλογές στον Καναδά, το κόμμα έχει δημοσιοποιήσει αρκετά από τα βασικά του ζητήματα και έχει κάνει ένα βίντεο και ένα infographic που περιγράφει τα οφέλη της εφαρμογής ενός βασικού εισοδήματος στον Καναδά και στο κατά πόσο είναι αυτό εφικτό χωρίς την αύξηση των φόρων.
(*) Το MINCOME ήταν ένα πειραματικό καναδικό πρότζεκτ βασικού εισοδήματος που πραγματοποιήθηκε στο Dauphin, στην Μανιτόμπα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970. Το πρότζεκτ, που χρηματοδοτήθηκε από κοινού, από την επαρχιακή κυβέρνηση της Μανιτόμπα και την καναδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ξεκίνησε με την ανακοίνωσή του από ένα δελτίο ειδήσεων στις 22 Φεβρουαρίου του 1974 και έκλεισε το 1979. Ο σκοπός του πειράματος αυτού ήταν να καθοριστεί εάν ένα εγγυημένο και άνευ όρων ετήσιο εισόδημα θα προκαλούσε αντικίνητρα για επιθυμία στην εργασία στους παραλήπτες του, και αν ναι, πόσο μεγάλα σε εύρος και δυναμική θα ήταν αυτά τα αντικίνητρα.
Επέτρεψε σε κάθε οικογενειακή μονάδα για να λάβει μια ελάχιστη παροχή σε χρήμα. Οι συμμετέχοντες που εργάζονταν είχαν ένα συμπληρωματικό Mincome που μειώνονταν κατά 50 σεντς για κάθε δολάριο που κέρδιζαν από την εργασία τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η επίδραση στις αγορές εργασίας ήταν μια πτώση στις ώρες εργασίας κατά 1% για τους άνδρες, 3% για τις παντρεμένες γυναίκες, και 5% για τις ανύπαντρες γυναίκες. Ωστόσο, ορισμένοι υποστήριξαν ότι αυτές οι ελάχιστες μειώσεις μπορεί να ήταν τεχνητά χαμηλές, καθώς οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι το εγγυημένο εισόδημα ήταν προσωρινό. Αυτές οι μειώσεις των ωρών εργασίας μπορεί να θεωρηθούν ως ένα αντιστάθμισμα του κόστους της ευκαιρίας για να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην οικογένεια και στην εκπαίδευση . Οι μητέρες ξόδεψαν περισσότερο χρόνο στην εκτροφή των νεογνών τους και οι εκπαιδευτικές επιπτώσεις θεωρήθηκαν ως επιτυχία. Οι μαθητές σε αυτές τις οικογένειες έδειξαν υψηλότερες βαθμολογίες στα τεστ και χαμηλότερα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου. Υπήρξε επίσης μια αύξηση και στη δια βίου εκπαίδευση των ενηλίκων.
Η τελική έκθεση δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, αλλά η Evelyn Forget του Πανεπιστημίου του Manitoban προέβη σε μια ανάλυση του προγράμματος το 2009 και δημοσίευσε το 2011 το “THE TOWN WITH NO POVERTY” / Η πόλη χωρίς φτώχεια. Έχει βρεθεί ότι μόνο οι νέες μητέρες και οι έφηβοι εργάστηκαν ουσιαστικά λιγότερο. Οι μητέρες με τα νεογέννητα σταμάτησαν να δουλεύουν, επειδή ήθελαν να μείνουν στο σπίτι περισσότερο με τα μωρά τους και οι έφηβοι ήθελαν να εργάζονται λιγότερο και αυτό είχε και επιπλέον το αποτέλεσμα να συνεχίζουν την φοίτησή τους και να τελειώνουν το σχολείο. Επιπλέον, σε εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται δόθηκαν περισσότερες ευκαιρίες για να επιλέξουν το είδος της εργασίας θα έκαναν, αφού πλέον δεν ήταν κάτω από πίεση να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά για να έχουν κάποιο εισόδημα. Η Forget διαπίστωσε στην μελέτη της ότι, κατά την περίοδο που χορηγήθηκε το Mincome, οι επισκέψεις σε νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 8,5%, καταγράφοντας λιγότερα περιστατικά τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία και λιγότερες επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά από τροχαία ατυχήματα και από ενδοοικογενειακή βία. Επιπλέον, την ίδια χρονική περίοδο εμφανίσθηκε και μια μείωση των περιπτώσεων ψυχιατρικής νοσηλείας, καθώς και του αριθμού των ψυχικών ασθενειών που σχετίζονται με τις επισκέψεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επαγγελματίες υγείας.
Το 2015, η ολλανδική πόλη Ουτρέχτη ανέφερε ότι ήταν έτοιμη να εκτελέσει ένα παρόμοιο πείραμα (βλ. “Dutch city of Utrecht to experiment with a universal, unconditional ‘basic income’ ”).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πλατφόρμα και τα οφέλη του βασικού εισοδήματος στον Καναδά, δείτε: το βίντεο και το infographic. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Κόμμα Πειρατών Καναδά στην ιστοσελίδα τους.
Pre-Maclean’s Debate Statement – Open Democracy, Economy & Mincome
PiratePartyCanada
Δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2015
Εδώ είναι μια δήλωση από το Κόμμα Πειρατών Καναδά που έχει δημοσιοποιηθεί πριν από το debate του Maclean.
βλ. Open Democrasy (Ανοιχτή Δημοκρατία), Οικονομία και Mincome / Open Democracy, Economy, and Mincome / Une démocratie ouverte, économie, et Mincome.
Μετάφραση το πλήρες κείμενο από το βίντεο:
Δύο από τα θέματα που αποτελούν τις πρωταρχικές ανησυχίες μεταξύ των Καναδών σήμερα, είναι για την κατάσταση της δημοκρατίας και της οικονομίας. Αυξάνεται ο αριθμός των Καναδών που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται και το χρέος των νοικοκυριών. Οι πολιτικοί συνεχίζουν να παρουσιάζουν στην προεκλογική περίοδο την πολιτική τους με τις υποσχέσεις τους για τα κίνητρα έκπτωσης φόρου. Αυτό όμως θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της κρατικής γραφειοκρατίας και του συνολικού κόστους και θα έχει ένα μικρό οικονομικό όφελος. Το φορολογικό μας σύστημα θα αυξήσει επίσης την πολυπλοκότητα, προσθέτοντας χρόνο και κόστος σε όσους υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Για να μην αναφέρουμε ότι με τον τρόπο που αυξάνονται αυτές οι υποσχέσεις για αόριστες εκπτώσεις φόρου σε κάθε προεκλογική περίοδο, απλά τις καθιστά μη βιώσιμες.
Σχετικά με το παρελθόν για την προέλευση του πειρατικού κινήματος και του ονόματός του. Το Κόμμα Πειρατών Καναδά ιδρύθηκε από μια ομάδα ανθρώπων, που συμπεριλάμβανε πανεπιστημιακούς φοιτητές που κανονικά θα απέφευγαν την πολιτική. Ωστόσο, η συνεχής διάβρωση των δικαιωμάτων μας και της ελευθερίας μας, καθώς και η ασφάλεια της νέας πληροφοριακής υποδομής, το μονοπώλιο των πνευματικών δικαιωμάτων και η διαφθορά των κυβερνητικών αξιωματούχων, ξεσήκωσαν τα άτομα αυτά από τον άνετο τρόπο ζωής τους και τους έριξαν στην φωτιά της πολιτικής.
Ήταν μια εποχή που οι υποστηρικτές της μεταρρύθμισης των πνευματικών δικαιωμάτων φυλακίζονταν και διώκονταν ως αιρετικοί, ενώ περνούσαν νόμοι που επέκτειναν συνεχώς τα πνευματικά δικαιώματα προς όφελος αυτών που τα έλεγχαν μετά ακόμα και από τον θάνατο του ίδιου του καλλιτέχνη. Το τραγούδι “Happy Birthday” αποφέρει ακόμα πολλά χρήματα από πνευματικά δικαιώματα μέχρι και σήμερα στον δικαιούχο των πνευματικών του δικαιωμάτων, που δεν είναι ο αρχικός δημιουργός του έργου. Αυτό δείχνει γιατί ο νόμος περί πνευματικών δικαιωμάτων χρειάζεται μια εκτενή και σοβαρή μεταρρύθμιση για να καλύψει τις πραγματικότητες της ψηφιακής εποχής. Κατά τα τέλη του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα, το Toyota RAV4 μηνύθηκε για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κατασκευάσει κι άλλα περισσότερα αυτοκίνητα από τα 300 ηλεκτρικά οχήματα που είχαν παραχθεί με τη χρήση της μπαταρίας NiMH. Οι ενάγοντες ήταν εταιρείες θυγατρικές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών που κινδύνευαν να χάσουν πάρα πολλά, έτσι και καθιερώνονταν το ηλεκτρικό όχημα. Η εταιρία αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της μπαταρίας από την General Motors. Αυτό αποδεικνύει γιατί το σύστημα με τις πατέντες χρειάζεται μεταρρύθμιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι καινοτόμοι δεν θα εμποδίζονται από το να διεξάγουν έρευνα και από το να κατασκευάζουν την επόμενη γενιά ανακαλύψεων.
Το πειρατικό κίνημα είναι ένα διεθνές κίνημα που συνεχίζει να αναπτύσσεται κάτω από τις κοινές πεποιθήσεις πως η δημοκρατία μας χρειάζεται αναβάθμιση. Το Κόμμα Πειρατών Ισλανδίας είναι σήμερα (και εδώ και αρκετό καιρό) το πιο δημοφιλές πολιτικό κόμμα στη χώρα του, ξεπερνώντας τους συντηρητικούς ομόλογους του. Η κοινή πειρατική αρχή της Ανοιχτής Διακυβέρνησης (Open Government) σημαίνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει τα δεδομένα της άμεσα διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή για μπορούν να έχουν σε αυτά εύκολη πρόσβαση και να τα αναλύουν ο Τύπος, οι εμπειρογνώμονες και οι πολίτες, γενικότερα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη εποπτεία της κυβέρνησης για περιπτώσεις σπατάλης και διαφθοράς από ότι τα εκατομμύρια μάτια και μυαλά που να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στα κυβερνητικά στοιχεία. Τα δεδομένα πρέπει να κατανέμονται σε μια ανοιχτής μορφής διαθέσιμη πηγή σε όλους ελεύθερα και δωρεάν και να μπορούν να εμφανιστούν μέσα από ελεύθερα διαθέσιμο λογισμικό.
Ζούμε σε μια εποχή όπου γύρω μας υπάρχει και παράγεται μια πληθώρα πληροφοριών. Όμως, οι τεχνολογίες που έχουν τις δυνατότητες και που μπορούν να παρέχουν μια μεγαλύτερη πλατφόρμα εκδημοκρατισμού, αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται για την επιβολή ενός άνευ προηγουμένου ελέγχου πάνω στις πληροφορίες. Η προστασία προσωπικών δεδομένων κάθε μέρα όλο και περισσότερο παραβιάζεται. Οι διαφωνούντες που εμφανίζονται ενώπιον των επιτροπών τις Γερουσίας για ακρόαση, χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες με τον ίδιο τρόπο που ο McCarthy χρησιμοποιούσε τακτικές για να καταδείξει τους επικριτές του ως “κομμουνιστές”. Ο ανοικτός χαρακτήρας και η ασφάλεια του διαδικτύου, θυσιάζεται στο όνομα του κέρδους και της μαζικής παρακολούθησης.
Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και έχουμε την ευκαιρία να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης οικονομίας και ενός βιώσιμου περιβάλλοντος ή να πάμε προς την αύξηση των ανισοτήτων, την ανεξέλεγκτη ρύπανση και σε μια αυξανόμενη δυσλειτουργία/δυσπραγία στην κυβέρνηση.
Υπάρχει μια απλή λύση για τα οικονομικά μας προβλήματα. Λέγεται Mincome. Κάθε Καναδός πολίτης, ανεξάρτητα από την ηλικία και τις ικανότητές τους, θα έχει ένα εγγυημένο και εξασφαλισμένο εισόδημα για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Πρόκειται για ένα δοκιμασμένο και πολύ μελετημένο πρόγραμμα που έχει ως στόχο να φέρει την επανάσταση και να βελτιώσει τις παροχές των κοινωνικών προγραμμάτων. Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι θα είναι ακριβό.
Κάποιοι το υπολογίζουν πολλαπλασιάζοντας των σύνολο του πληθυσμού με το ποσό του εγγυημένου εισοδήματος που θα παρέχεται. Κάτι που φυσικά ισούται με εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η μορφή εγγυημένου εισοδήματος συχνά αποκαλείται Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα (Universal Basic Income). Οι υποστηρικτές το βλέπουν ως ένα δικαιότερο μέρισμα (που δεν θα στιγματίζει, όπως πχ. το επίδομα ανεργίας ή το κοινωνικό επίδομα) για όλους. Ωστόσο, σε αντίθεση με Mincome, θα χρειαστεί να γίνει αναδιάρθρωση σε ένα κομμάτι της διακυβέρνησης. Το Mincome από την άλλη πλευρά, μπορεί να εφαρμοστεί τώρα χωρίς καμιά αύξηση της φορολογίας. Τα προκύπτοντα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που θα εξοικονομηθούν θα κάνουν μεταγενέστερα δυνατό ακόμα και το Οικουμενικό Βασικό Εισόδημα, αν επιλέξουμε να πάμε προς τα εκεί στο μέλλον.
Η ευφυΐα στο Mincome, που σχεδιάστηκε από φωτεινά μυαλά της οικονομικής επιστήμης, είναι ότι υπολογίζεται με βάση την οικογενειακή μονάδα και το επίπεδο της φτώχειας ή το κατώτερο εισόδημα (επιβίωσης). Αυτό σημαίνει ότι το πιο γενναιόδωρο Mincome που θα εξαλείψει εντελώς την οικονομική φτώχεια θα κοστίσει μόνο περίπου $40 έως $50 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, αλλά σε σύγκριση με το πώς σπαταλιούνται τα χρήματά μας τώρα, μπορούμε εύκολα να βρούμε μια ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε πόρους χωρίς να πάμε σε μια αύξηση των φόρων. Για να το θέσουμε σε μια προοπτική, η δέσμη με τις τρέχουσες (με πολιτικά κίνητρα) φορολογικές ελαφρύνσεις μας κοστίζουν 23 δις δολάρια τουλάχιστον. Χωρίς ωστόσο, να υπολογίζουμε και το νέο κύμα από τις φορολογικές εκπτώσεις, δηλαδή χωρίς να προσμετρούμε το κόστος από το τρέχον κύμα των εκπτώσεων φόρου που υπόσχονται οι διάφοροι πολιτικοί στην προεκλογική περίοδο. Υποθέτοντας ότι θα διατηρήσουμε τις φιλανθρωπικές δωρεές και τις πιστώσεις φόρου για την εκπαίδευση, θα είμαστε σε θέση να απαλλαγούμε από τα $19 δις αυτών των πιστώσεων και να εφαρμόσουμε το Mincome.
Έχουμε επίσης επιδοτήσει τις επιχειρήσεις με το ποσό των $648 δις για πάνω από 30 χρόνια. Αυτά είναι περίπου $22 δις ετησίως. Αυτές οι επιδοτήσεις δόθηκαν στη μάταιη ελπίδα ότι θα υπάρξει αντιμετώπιση της επιχειρηματικής μείωσης. Παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας οι επιδοτούμενες επιχειρήσεις κρατήθηκαν από το δικό τους κεφάλαιο. Και το χειρότερο από όλα, έφτιαξαν τις βαλίτσες τους, μαζί με τα χρήματά μας και μετακόμισαν σε μια φθηνότερη αγορά εργασίας. Η αντικατάσταση αυτών των επιδοτήσεων και παροχών από το Mincome θα παρέχει μια φυσική και μεγάλη ώθηση στην οικονομία μας. Είναι η ενδυνάμωση των ανθρώπων στο να ακολουθήσουν τα όνειρά τους ή στο να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης θα είναι ένα σημαντικό όφελος για όλες τις επιχειρήσεις και θα χρησιμεύσει ως ένα μεγάλο διεγερτικό της οικονομικής δραστηριότητας.
Περίπου $11 δις από το social transfer (πρόγραμμα της καναδικής κυβέρνησης για την συνέχιση της φοίτησης μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση) μπορούν πλέον να ενταχθούν στο πρόγραμμα Mincome μαζί με τα $3 δις της πίστωσης GST και τα $13 δις για το επίδομα τέκνου.
Και αυτά είναι μόνο από τις άμεσες εξοικονομήσεις.
Οι επακόλουθες εξοικονομήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες και ευρύτερες. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη, την ποινική δικαιοσύνη και την χαμένη παραγωγικότητα λόγω της φτώχειας εκτιμώνται γύρω στα $72 δις. Το Fraser Institute εκτιμά ότι το κόστος του συστήματος στήριξης του εισοδήματος, το οποίο περιλαμβάνει τη γραφειοκρατία και την πληρωμή, είναι περίπου στα $185 δις.
Όπως είπε ο Dr. Martin Luther King Jr., ενώ παράλληλα εξέφραζε την υποστήριξή του για ένα εγγυημένο εισόδημα, ότι, το πρόβλημα της στέγασης και της εκπαίδευσης θα είναι ευκολότερο να επιλυθούν, αφού η φτώχεια θα έχει απαλειφθεί με το εγγυημένο εισόδημα. Προέβλεψε ότι μια σειρά από θετικές ψυχολογικές αλλαγές αναπόφευκτα θα προκύψουν από την οικονομική ασφάλεια που αυτό θα παρέχει, σε μια ευρεία κλίμακα. Καθώς και από τη γνώση που θα έχεις ότι πλέον διαθέτεις τα μέσα για να αναζητήσεις απρόσκοπτα την αυτο-βελτίωση σου.
Όσον αφορά τη συζήτηση/debate ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ έχουμε πολλή δουλειά που μένει να κάνουμε για να κερδίσουμε τις ψήφους των Καναδών και να μπούμε έτσι και εμείς στο debate των πολιτικών αρχηγών, πιστεύουμε ότι κάθε μέλος, κάθε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου θα πρέπει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε συζήτησης γίνεται μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην προεκλογική και μετεκλογική περίοδο. Το να μην γίνεται κάτι τέτοιο, στερεί από τους Καναδούς την ευκαιρία και την δυνατότητα να ακούσουν όλο το μεγάλο φάσμα των ιδεών που μπορούν να υπάρξουν, μεταξύ των εκλεγμένων αντιπροσώπων τους. Υποστηρίζουμε με την έκκληση μας σε όλους τους διοργανωτές συζητήσεων/debates, να συμπεριλάβουν και την Elizabeth May. Έχουμε την πρόθεση να συμμετάσχουμε σε αυτές τις συζητήσεις, απαντώντας στις ερωτήσεις που τίθενται και αναλύοντας το τι έχουν πει οι διάφοροι πολιτικοί αρχηγοί. Παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας (votepirate.ca ή pirateparty.ca) ή να εγγραφείτε στα δελτία τύπου μας για να ενημερώνεστε κάθε φορά που δημοσιεύουμε κάτι σχετικό.
Ευχαριστούμε.
Mincome or Basic Income Guarantee (B.I.G.) Cost vs Savings
Το Mincome ή το Βασικό Εγγυημένο Εισόδημα, Κόστος vs Εξοικονόμηση
Ένα infographic από τις εισαγωγικές παρατηρήσεις της εκστρατεία μας, εξηγώντας το πώς μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ένα Mincome ή το Βασικό Εγγυημένο Εισόδημα, χωρίς την αύξηση των φόρων.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η Οικονομική Βιωσιμότητα, το Mincome και η κατάργηση της εξαγοράς ψήφων μέσα από Προεκλογικές υποσχέσεις για Φορολογικές Ελαφρύνσεις
(PRESS RELEASE: Economic Sustainability, Mincome, and Doing Away with Vote Buying Tax Credit)
07/27/2015
Γουίνιπεγκ, Μανιτόμπα – 27 Ιουλίου 2015 – Ήρθε η ώρα για τον Καναδά για να ακολουθήσει ένα καλύτερο οικονομικό σχέδιο που να είναι βιώσιμο. Το Οικουμενικό Επίδομα Παιδικής Φροντίδας (Universal Child Care Benefit) που διαφημίζεται προεκλογικά είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο Καναδάς θα μπορούσε να οδηγηθεί σε επίμονα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σε κάθε προεκλογική περίοδο, οι πολιτικοί κάνουν ανακοινώσεις για τεράστιες δαπάνες ώστε να επηρεάσουν τους Καναδούς ψηφοφόρους.
Το Κόμμα Πειρατών Καναδά απαιτεί την άρση όλων αυτών των “ανακοινώσεων” για τις εκπτώσεις φόρου. Ο πρωθυπουργός Stephen Harper, γνωρίζει από πρώτο χέρι ο ίδιος, για το πρόβλημα όταν έγραψε την διατριβή του στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. Τότε υποστήριζε ότι οι δαπάνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελλείμματα, καθώς οι κυβερνήσεις σχεδιάζουν τους προϋπολογισμούς με τις εκλογές στο μυαλό τους. Η εξάλειψη των πολιτικών με τις εκπτώσεις φόρου θα εξοικονομήσει για την κυβέρνησή μας τουλάχιστον $23 δις. Σε συνδυασμό με την διακοπή των άκαρπων εταιρικών επιδοτήσεων που έχουμε ήδη πληρώσει ακριβά (~ $648 δις εδώ και 30 χρόνια), θα παρέχουν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα Mincome. Οι Καναδοί μπορούν να έχουν ένα πρόγραμμα Mincome σε τέτοιο επίπεδο που να είναι επαρκές για να εξαλείψει πλήρως την οικονομική φτώχεια (με ένα εκτιμώμενο κόστος τα $50 δις), ενσωματώνοντας το Mincome με τα υπάρχοντα προγράμματα ίδιου τύπου (δηλ. τα Elderly benefits, GST Credit και Children’s Benefits, τα οποία κόστισαν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό $53.3 δις για την διετία 2012-2013 και δεν έχουν αλλάξει πολύ από έτος σε έτος). Ένα πρόγραμμα εγγυημένου εισοδήματος θα μπορούσε να βελτιώσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, το οποίο είναι τόσο βρώμικο και αναποτελεσματικό όσο είναι και οι προεκλογικές πολιτικές υποσχέσεις που δίνονται για τις εκπτώσεις φόρου. Το πείραμα του Dauphin στην Μανιτόμπα έχει δείξει ότι το πρόγραμμα Mincome λειτούργησε και παρείχε ένα μεγάλο θετικό κοινωνικο-οικονομικό αποτέλεσμα. Το Mincome θα προσφέρει ένα τεράστιο σταθερό φυσικό ερέθισμα στις καταναλωτικές δαπάνες και στη δημιουργία θέσεων εργασίας όσο καμιά από τις κυβερνητικές εταιρικές επιδοτήσεις δεν ήταν/είναι σε θέση να κάνει.
“Το Mincome θα έχει πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης, δεδομένου ότι τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αποκτήσουν δαπανηρές χρόνιες ασθένειες. Θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση στο κόστος της κυβερνητικής γραφειοκρατίας και μείωση του κόστους της επιβολής του νόμου καθώς το έγκλημα μειώνεται μαζί με τη μείωση της φτώχειας. Όπως ανέδειξε το πείραμα στο Dauphin, τα προβλήματα σχετικά με την ψυχική υγεία θα μειωθούν επίσης. Αυτό θα κάνει τους ανθρώπους πιο παραγωγικούς και θα οδηγήσει λιγότερους ανθρώπους σε περιπτώσεις με καταστάσεις όπου θα αγγίξουν τα όριά τους, κάτι που συχνά έχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητες και την κοινωνία στο σύνολό της”. Λέει ο Ric Lim, της ηγετικής ομάδας στο Κόμμα Πειρατών του Καναδά. “Το Mincome θα μας προετοιμάσει επίσης και για την αναπόφευκτη εξαφάνιση ορισμένων θέσεων απασχόλησης λόγο της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής που θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Θα μας κάνει λιγότερο φοβισμένους απέναντι στην ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη. Καθώς επίσης θα παρέχει κίνητρα για εργασία, σε αντίθεση με τα αντικίνητρα για την εργασία μέσα στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Και το καλύτερο απ’ όλα, μπορεί να γίνει τώρα, χωρίς καμία αύξηση της φορολογίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση”.
Το Κόμμα Πειρατών Καναδά είναι ένα ομοσπονδιακό πολιτικό κόμμα που πιστεύει στην αναβάθμιση της δημοκρατίας μας και στο ότι αυτή πρέπει να γίνει πιο ανοιχτή. Πιστεύουμε στην προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας στην ψηφιακή εποχή. Αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία στην δημιουργία και στην καινοτομία, το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή και την ανοικτή πρόσβαση στις πληροφορίες. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.
Επαφή για τα ΜΜΕ: Ric Lim 204-808-8969 [email protected]
[ΔΙΟΡΘΩΣΗ 28/07/2015: Η πρόβλεψη στον Ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2012-2013 είναι για τα Elderly and Children’s Benefits. Η αρχική έκδοση εσφαλμένα το είχε ως “Children Tax Credit”. Τα Children’s Benefits στο προϋπολογισμό αποτελούνται από το μη υποκείμενο σε φόρο Canada Child Tax Benefit και από το φορολογητέο παλαιότερο Universal Child Care Benefit.]
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: BASIC INCOME, “CANADA: Pirate Party of Canada Makes Basic Income a Major Part of their Platform”, August 28, 2015, by Jenna van Draanen)
Στις ΘΕΣΕΙΣ στο Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υπάρχει το εξής:
2. Πολιτική για την Οικονομία, την Ανάπτυξη, την Οικονομική κρίση,την Εργασία και το Εγγυημένο εισόδημα
…
Πιστεύουμε ότι κάθε άνθρωπος από την στιγμή που γεννιέται, έχει δικαίωμα σε μία εξασφαλισμένη ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό στηρίζουμε την πρωτοβουλία του Βασικού εισοδήματος (δεν πρέπει να συγχέεται με το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα και άλλα επιδόματα που χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια).
Ο θεσμός του βασικού εισοδήματος, έχοντας ως δεδομένο το ολοένα και πιο επισφαλές περιβάλλον που εντέχνως δημιουργείται στην αγορά εργασίας, αμφισβητεί την παραδοσιακή έννοια της εργασίας ως έμμισθη θέση απασχόλησης, η οποία προκαλεί αυτομάτως τον αποκλεισμό των ανέργων και όλων όσων λαμβάνουν στήριξη από προνοιακά επιδόματα. Αντιτάσσει στην παρούσα κατάσταση ένα καθολικό, άνευ κριτηρίων και προϋποθέσεων βασικό εισόδημα το οποίο στη συνέχεια να φορολογείται με τέτοιο τρόπο ώστε να επιστρέφει στο κράτος μόνο εφόσον ο εργαζόμενος μπορεί να διασφαλίσει την δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης με τον μισθό της εργασίας του.
Σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι το βασικό εισόδημα θα λύσει αυτομάτως όλα τα προβλήματα. Πιστεύουμε όμως ότι η θεσμοθέτησή του είναι απολύτως απαραίτητη για να ξεπεραστεί η σημερινή κρίση εμπιστοσύνης, η οικονομική ύφεση, να εξαλειφθεί η ακραία φτώχεια και να μειωθεί δραστικά ο κοινωνικός αποκλεισμός.