Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας με πάγια θέση για περισσότερη συμμετοχή στα κοινά έχει κύρια προτεραιότητα την ενίσχυση της δημοκρατίας με την διενέργεια δεσμευτικών δημοψηφισμάτων και θεωρούμε ότι ο λαός πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε όλη την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι. Δεν έχουμε ερωτηθεί ποτέ σαν πολίτες για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε για την υπογραφή των συνθηκών της και φυσικά ποτέ δεν έγινε κάτι για να βελτιωθεί η Ευρώπη ως σύνολο. Όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτή την ένωση και να εξυπηρετούν τα δικά τους μόνο συμφέροντα. Το ίδιο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με την διαπραγμάτευση. Δεν έχουμε δει από τους δανειστές κάποια προσπάθεια. Όπως δεν είχαμε δει κι από τις προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις.

sfairidio3

Δεν είναι όμως δυνατόν ο πολίτης να είναι αμέτοχος μία ζωή και να μην αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ούτε να απορρίπτεται η συμμετοχή του με γελοίες δικαιολογίες όπως αυτή της «ωριμότητας». Αν κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι ώριμος να αναλάβει τις ευθύνες του ο πολίτης, να ωριμάσει άμεσα.

Στη σημερινή Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες στην δικαιοσύνη, στην παιδεία, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, όχι όμως με βίαιο και άδικο τρόπο και με μόνο σκοπό την άμεση εισπραξιμότητα καταπατώντας το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και το Ελληνικό Σύνταγμα. Πρέπει να δοθεί ο χρόνος και η τεχνογνωσία από τους δανειστές για να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές, χωρίς εξόντωση των πολιτών, καταστροφή των υγιών δυνάμεων και αναπτυξιακών πηγών της χώρας (τουρισμός, γεωργία, πρωτογενής παραγωγή). Πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ όλες οι προήγουμενες κυβερνήσεις μας έχουν αποδειχτεί αφερέγγυες, όχι απέναντι στους δανειστές, αλλά απέναντι στον Ελληνικό λαό; Όχι, δεν πιστεύουμε ότι θα γίνει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει.

Πως να απαντήσεις στο ερώτημα που τίθεται για δημοψήφισμα, όταν κατανοείς ότι:

  • Α) Χρειάζεσαι τις μεταρρυθμίσεις της μίας πλευράς, αλλά παράλληλα δεν μπορείς να δεχθείς το σύνολο των μέτρων που προβλέπονται στις προτάσεις, των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς είναι αντίθετες με τον υποτιθέμενο σκοπό που είναι η έξοδος από την κρίση χρέους μέσω της ανάπτυξης. Δεν μπορεί να θεωρούμε ανάπτυξη μόνο τα πρωτογενή πλεονάσματα που βασίζονται σε μειώσεις δαπανών, ενώ ταυτόχρονα πνίγουμε τους νέους στην ανεργία και τις μικρές επιχειρήσεις με τις προκαταβολές φόρων.
  • Β) Δεν υπάρχει καμία πρόταση για την περίπτωση του ΟΧΙ και δεν έχουμε ενημερωθεί για τις προθέσεις των κυβερνώντων για αυτήν την περίπτωση, που μάλιστα φαίνεται και να προτείνουν.

Περιμένουμε από την κυβέρνηση λοιπόν να θέσει το ερώτημα στις σωστές βάσεις και να ενημερώσει πλήρως τον Ελληνικό λαό για τις πιθανές συνέπειες των δύο επιλογών. Επίσης περιμένουμε από την κυβέρνηση εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που είτε το δημοψήφισμα δεν καταστεί έγκυρο (λόγω μικρής συμμετοχής), είτε δεν ληφθεί ως δεσμευτικό (το Σύνταγμα επιτρέπει κάτι τέτοιο).

Δεν μας αρέσουν τα εκβιαστικά διλήμματα. Ούτε πιστεύουμε ότι οι μισοί Έλληνες είναι προδότες, από όποια πλευρά και να το βλέπετε. Πιστεύουμε όμως ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και ενημέρωσης και παιδείας και κυρίως δημοκρατίας. Η συμμετοχή των πολιτών δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο κάθε φορά στις εθνικές εκλογές. Τα δημοψηφίσματα είναι μια καλή αρχή για την πρακτική επαναφορά της δημοκρατίας. Ίσως έτσι να μπορέσουμε να φτάσουμε σε μια πραγματική δημοκρατία, όπου η συμμετοχή των πολιτών θα είναι καθολική και συνεχής, οι εξουσίες θα είναι διαχωρισμένες, τα “μπόνους με τις έδρες” θα έχουν καταργηθεί και η αναλογική εκπροσώπηση θα είναι πραγματικότητα.

Αν είχαμε δημοκρατία στην χώρα μας, τα δημοψηφίσματα θα έπρεπε να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.