Σε ένα κρεσέντο αλαζονείας και ιταμότητας, o υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Βασίλης Οικονόμου έκανε την εξής ερώτηση στο Kontra: «γιατί μιλάτε συνέχεια για τα Τέμπη»; Κατηγόρησε, δε, τους μηχανοδηγούς ότι λένε ψέματα για συμβάντα όπως αυτό στους Αγίους Αναργύρους, όπου στις 13/9 αποφεύχθηκε σύγκρουση των αμαξοστοιχιών 1210 και 1307 που κινούνταν σε μονή γραμμή λόγω έργων υπογειοποίησης, ενώ συνέχισε: «δεν μπορεί ένα τραγικό περιστατικό να είναι άλλοθι για να μην γίνεται τίποτα ή δικαιολογία για κάποιους να ακυρώνουν το μέσο αυτό. Ακυρώνουν το μέσο ενώ τρώνε ψωμί από τον σιδηρόδρομο»

Φωτό: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η δουλειά του κ. Οικονόμου δεν είναι να μιλάει στα κανάλια και να πετάει κατηγορίες δεξιά και αριστερά. Είναι να φροντίζει για τις υποδομές, για την ασφάλειά τους, την επάρκειά τους και την ορθή λειτουργία τους. Κάτι που όπως φαίνεται από τα γεγονότα είναι τουλάχιστον ανίκανος να κάνει.

Γιατί μιλάμε λοιπόν «ακόμα» για τα Τέμπη; Γιατί η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει το γεγονός ότι οι δικές της παραλείψεις οδήγησαν στη δολοφονία 57 συνανθρώπων μας, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νέοι, φοιτητές. Μέχρι και στην Ε.Ε. διόρισαν δικό τους επίτροπο σε συνεννόηση με την Φον ντερ Λάιεν για να σταματήσουν οποιαδήποτε προσπάθεια να φτάσουμε στην αλήθεια για το τι συνέβη στις 28 Φεβρουαρίου του 2023. Είχαν αφήσει τέσσερα ολόκληρα χρόνια χωρίς τηλεδιοίκηση τη γραμμή και κάποια στιγμή συνέβη το μοιραίο. Από την πρώτη στιγμή όμως, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του φόρτωσαν τις ευθύνες στον τελευταίο τροχό της αμάξης: έναν υπάλληλο που δεν έπρεπε να βρίσκεται σ’ αυτό το πόστο και δεν είχε ούτε επαρκή εκπαίδευση ούτε επαρκή εμπειρία ούτε επαρκή μέσα. Μέχρι και στους νεκρούς μηχανοδηγούς των αμαξοστοιχιών προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη. Πάλι καλά που δεν έριξαν το φταίξιμο στους νεκρούς επιβάτες!

Στον 21ο αιώνα, ένα – υποτίθεται – σύγχρονο σύστημα σιδηροδρόμων βασιζόταν για χρόνια όχι σε αυτόματο σύστημα ελέγχου, αλλά σε προσωπικές επικοινωνίες με κινητά και ασυρμάτους! Και συνεχίζει και το κάνει και σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα, ενώ η κατάσταση έχει χειροτερεύσει σε όλο το δίκτυο.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας προειδοποιεί ότι η τακτική αυτή της «κούρασης» με οποιοδήποτε θέμα ενοχλεί την κυβέρνηση δε θα περάσει. Δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με όσα έχει διαπράξει. Αντίθετα, θα φροντίσουμε να μην ξεχαστούν και να μην ξεπλυθούν οι ευθύνες των ιθυνόντων. Κι αν την «κουράζουν», είναι δικό της πρόβλημα.