Αναφερθήκαμε χτες[1] στο μοναδικό πλωτό ασθενοφόρο της Αίγινας, που εντελώς ανεύθυνα ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Στυλιανίδης μετέφερε στο περίπτερο του Υπουργείου του στη ΔΕΘ. Αυτό από μόνο του συνιστά απίστευτη κι ασύγγνωστη ανευθυνότητα, η οποία θα έπρεπε να οδηγήσει σε άμεση αποπομπή του κ. Στυλιανίδη, αλλά και όλων των υπηρεσιακών παραγόντων που υπέγραψαν για να στερηθούν οι κάτοικοι της Αίγινας το πολύτιμο σωστικό μέσο.

Δυστυχώς, το πράγμα γίνεται χειρότερο. Καταγγέλλεται ότι το θύμα τροχαίου που, ελλείψει του πλωτού ασθενοφόρου, χρειάστηκε να μεταφερθεί με θαλάσσιο ταξί, κατέληξε. Όπως αναφέρει στο in.gr ο χειριστής του θαλάσσιου ταξί, το πλωτό ασθενοφόρο μπορεί να πετύχει 5-10 λεπτά καλύτερο χρόνο διακομιδής[2]. Το Λιμενικό έσπευσε να καλύψει τον ανεύθυνο υπουργό και να μιλήσει για «άμεση απόκριση», με μια ανακοίνωση προσβλητική για τη νοημοσύνη μας.

Σε επείγοντα περιστατικά, κάθε λεπτό έχει τεράστια σημασία. Δεν ξέρουμε αν αυτά τα «πέντε ή δέκα λεπτά» θα επέτρεπαν στο συνάνθρωπό μας να επιβιώσει. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι δε στερείς ΠΟΤΕ από τους πολίτες τα σωστικά μέσα. Ακόμα κι αν δεν είχε πιθανότητες επιβίωσης λόγω των τραυμάτων του, ο συνάνθρωπός μας έπρεπε να μεταφερθεί με το εξ ορισμού κατάλληλο μέσο, το πλωτό ασθενοφόρο. Κι αν ο κ. Στυλιανίδης ήθελε τόσο πολύ να έχει έκθεμα στη ΔΕΘ, ας έβαζε μια μεγάλη οθόνη με τρισδιάστατη περιήγηση στο πλωτό ασθενοφόρο.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας απαιτεί την άμεση αποπομπή του κ. Στυλιανίδη, την άμεση άρση της ασυλίας του και την ουσιαστική πειθαρχική και ποινική διερεύνηση όλων των εμπλεκομένων. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν. Αρκετά με την ανευθυνότητα και την ξεδιαντροπιά.

[1] Pirateparty.gr. (2024). Η εγκληματική κυβέρνηση Μητσοτάκη παίζει με τις ζωές μας για να διαφημίσει το ‘έργο’ της – Κόμμα Πειρατών Ελλάδας – Pirate party of Greece. [online] Available at: https://www.pirateparty.gr/2024/09/i-egklimatiki-kyvernisi-mitsotaki/ [Accessed 11 Sep. 2024].
[2] in.gr (2024). Σοβαρή καταγγελία για θάνατο τραυματία στην Αίγινα – Είχαν πάει στη ΔΕΘ το μόνο πλωτό ασθενοφόρο που υπήρχε. [online] in.gr. Available at: https://www.in.gr/2024/09/10/greece/sovari-kataggelia-gia-thanato-traymatia-stin-aigina-eixan-paei-sti-deth-mono-ploto-asthenoforo-pou-ypirxe/ [Accessed 11 Sep. 2024].