Για πολλοστή φορά, η Νέα Δημοκρατία επιλέγει το δρόμο της λογοκρισίας, της συσκότισης, της συγκάλυψης και της καταπάτησης του Συντάγματος. Με δυο κορυφαίας σημασίας δίκες να «τρέχουν» στην επικαιρότητα, αυτή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή» στο Εφετείο και αυτή των φονιάδων του Ζακ Κωστόπουλου, έρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης κι απαγορεύει τη δημοσιογραφική τους κάλυψη. 

Συγκεκριμένα, ο ανεκδιήγητος κ. Φλωρίδης και το επιτελείο του, εν κρυπτώ και παραβύστω, πέταξαν στα σκουπίδια το άρθρο 93 παρ. 2 του Συντάγματος που ορίζει πως «Oι συνεδριάσεις κάθε δικαστηρίου είναι δημόσιες, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει με απόφασή του ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων.» Αντιστρέφοντας τον συνταγματικό κανόνα, με την τροποποιητική διάταξη του Ν. 5119/2024, ΦΕΚ A’ 103/05.07.2024 (διάταξη μάλιστα που δεν ήταν καν στη δημόσια διαβούλευση!), ορίζουν ότι «απαγορεύεται η ολική ή μερική μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως μέσω της τηλεόρασης, ραδιοφώνου, διαδικτύου και γενικά οποιουδήποτε τεχνολογικού μέσου, καθώς και η κινηματογράφηση, μαγνητοσκόπηση, ηχογράφηση και αποτύπωση της δίκης σε γραπτό κείμενο μέσω ειδικού λογισμικού που μετατρέπει τον προφορικό λόγο σε γραπτό, ενώπιον ποινικού, αστικού ή διοικητικού δικαστηρίου».

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας Πρόκειται για σαφέστατη και καταφανή προσπάθεια απόκρυψης και συσκότισης των δικών μείζονος δημοσίου ενδιαφέροντος. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτές των Παρατηρητηρίων και της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι απαιτούμε από τον κ. Φλωρίδη: 

  • Να πάρει ΑΜΕΣΑ πίσω αυτή την κατάπτυστη, λογοκριτική ρύθμιση.
  • Να μας πει, χωρίς περιστροφές κι υπεκφυγές, τι ακριβώς θέλει να συγκαλύψει και ποιους θέλει να προστατέψει από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διαφάνεια.

Δεσμευόμαστε ότι δεν πρόκειται να το αφήσουμε έτσι κι ότι θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διεθνές βήμα που έχουμε στη διάθεσή μας για να καταδείξουμε τις αυθαιρεσίες της Νέας Δημοκρατίας κατά του κράτους δικαίου. Καλούμε, τέλος, όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να αντιταχθούν σ’αυτή την άθλια μεθόδευση.