Μετά τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξαφνικά την υπαγωγή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ε.Α.Α.) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (Υ.Κ.Κ.Π.Π.). Το Ε.Α.Α. όμως είναι ερευνητικό κέντρο και ως τέτοιο υπάγεται στην Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας. Επίσης το ερευνητικό του έργο μόνο κατά 15% έχει κάποια σχέση με το υπουργείο αυτό, το οποίο δεν έχει ουδεμία εξειδίκευση ή τεχνογνωσία πάνω στην διαχείριση ερευνητικών φορέων.

Όπως σωστά αναφέρει στην δημόσια ανακοίνωση [1] του ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ του Ε.Α.Α., καθηγητής Μανώλης Πλειώνης, “Η απαραίτητη συνεργασία και συμπόρευση του Υ.Κ.Κ.Π.Π. και του Ε.Α.Α. δεν απαιτεί υπαγωγή”.

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας θεωρούμε ότι η αψυχολόγητη αυτή αλλαγή στην υπαγωγή ενός ερευνητικού φορέα αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της προχειρότητας με την αποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. τον τομέα της έρευνας. Μάλιστα η υπαγωγή αυτή μοιάζει να είναι εκδικητική γιατί δεν πέρασαν οι ανακοινώσεις του Ε.Α.Α., για την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην περίπτωση της Θεσσαλίας, από την απαραίτητη – όπως φαίνεται – λογοκρισία από την κυβέρνηση. Για αυτό το λόγο, θέλει να έχει τον έλεγχο ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον το ίδιο “ατόπημα”.

Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζεται η έρευνα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούνται πολιτικές σκοπιμότητες. Αν τελικά αυτή η αλλαγή νομοθετηθεί και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό για το Ε.Α.Α., ποιος θα λογοδοτήσει; Ποιος είναι ο λόγος για μια τέτοια αλλαγή σε ένα ερευνητικό ίδρυμα, με αποδεδειγμένο ερευνητικό έργο, από επιστήμονες που βρίσκονται στο 2% της παγκόσμιας κατάταξης με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες παγκοσμίως; Ποιος είναι ο λόγος να γίνει μία τέτοια αλλαγή χωρίς καν να ερωτηθεί η επιστημονική κοινότητα;

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι αντίθετο με αυτή την υπαγωγή του Ε.Α.Α. στο Υ.Κ.Κ.Π.Π. και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι η πράξη αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες για την έρευνα. Απαιτούμε να ανακαλέσει και να συζητήσει με την επιστημονική κοινότητα για την σωστή συνεργασία ανάμεσα στους ερευνητικούς φορείς και τα υπουργεία, χωρίς καπέλωμα. Σκοπός των πράξεων μίας κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι η λογοκρισία τρίτων γιατί αυτή φάνηκε απροετοίμαστη σε έκτακτες καταστάσεις.

Σύνδεσμοι:

1)  https://www.facebook.com/athensobservatory/posts/pfbid0cETj7ezTkD7Yk49hzUdt3Wx2mMWttJTPwTwfwr71d942ewpadHwLgBQpQCMbfYdcl