Στα πρακτικά της από 24-5-2023 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς των Πειρατικών Κομμάτων (Pirate Parties International – PPI) καταγράφεται απόπειρα «πραξικοπήματος» κατά της τότε Προέδρου του PPI, Florie Marie, από μερίδα μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του PPI[1]. Σ’αυτό το «πραξικόπημα» πρωτοστάτησαν το τακτικό μέλος Alexander Isavnin (Κόμμα Πειρατών Ρωσίας – PPRU) και από το Κόμμα Πειρατών Γερμανίας (Piratenpartei – PPDE) η Mia Utz (αναπληρωματικό μέλος τότε) και κάποιος που αναφερόταν ως «Bastian». Αυτός μάλλον είναι ο Sebastian Krone. Σήμερα, ο Krone είναι ταμίας του PPI, η δε Utz είναι τακτικό μέλος του ΔΣ[2]. 

Σημειώνουμε και τονίζουμε ότι, στα πλαίσια της διακηρυγμένης αφοσίωσης του Πειρατικού Κινήματος στη διαφάνεια, τα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλογικών οργάνων του PPI είναι δημόσια[3], όπως δημόσια ήταν και η μετάδοση μέσω διαδικτύου της συνεδρίασης. Δεν έχει λοιπόν κανείς το δικαίωμα να μας κατηγορήσει ότι «διαρρέουμε εσωτερικές πληροφορίες του Κινήματος και το εκθέτουμε». Ειδικά στον απόηχο της συντριπτικής ήττας του Ευρωπαϊκού Κόμματος Πειρατών (PPEU) στις ευρωεκλογές, έχουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στα μέλη και στους φίλους του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας να μην κρύψουμε τίποτα από όσα οδήγησαν σ’αυτά τα αποτελέσματα και να μη σωπαίνουμε απέναντι στα κακώς κείμενα. Αυτά που καταγράφονται στα πρακτικά δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άθλια μεθόδευση των δυο εκπροσώπων του PPDE και του εκπροσώπου του PPRU για δημόσια διαπόμπευση της τότε Προέδρου του PPI, η οποία είχε εκλεγεί κανονικά και σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του PPI. 

Είναι αυτονόητο ότι οι συμπεριφορές των Isavnin, Krone και Utz δε θα γίνονταν ανεκτές σε κανένα πολιτικό πρόταγμα που σέβεται τον εαυτό του, τα μέλη και τους υποστηρικτές του. Και οι τρεις θα είχαν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά όργανα του PPI και των εθνικών τους κομμάτων με το ερώτημα της διαγραφής. Παραβίασαν κάθε αρχή δεοντολογίας. Απέδειξαν ότι δε σέβονται καμία από τις αξίες κι αρχές του Πειρατικού Κινήματος, ότι δε σέβονται τους Πειρατές που παρακολουθούσαν ζωντανά τη συνεδρίαση, ότι δεν τους ενδιαφέρει ο εξευτελισμός που υπέστη το Κίνημα, με τη συνεδρίαση της ΓΣ του να μετατρέπεται σε μια αρένα αντιδημοκρατικών, αντιδεοντολογικών, κακοποιητικών, παρενοχλητικών, εκφοβιστικών συμπεριφορών. Ας μη μασάμε τα λόγια μας: οι τρεις τους συμπεριφέρθηκαν σαν κοινοί τραμπούκοι. 

Έκτοτε, η κα. Marie είχε λογοκριθεί αναιτιολόγητα, αδικαιολόγητα και αυθαίρετα από το Χ (πρώην Twitter) του ακροδεξιού «αυτοδημιούργητο» γόνου Elon Musk[4], χωρίς όμως να της δοθεί η παραμικρή αλληλεγγύη από το Κόμμα Πειρατών Γαλλίας (Parti Pirate – PPFR). Εν τέλει, παραιτήθηκε και αποχώρησε από το PPI, το PPFR και από το Πειρατικό Κίνημα στις 9-12-2023, χαρακτηρίζοντας το κίνημα «άδειο κέλυφος» και προβαίνοντας σε σοβαρότατες καταγγελίες για τη στάση των «συντρόφων» της[5][6]. Από τα πρακτικά, διαπιστώνουμε ότι κάθε της λέξη ισχύει στο ακέραιο. Όντως, στοχοποιήθηκε και αντιμετωπίστηκε με τρόπο σκαιό και απολύτως χυδαίο. Θα θέλαμε πολύ να ελπίζουμε ότι αυτός ο βρώμικος πόλεμος κατά της κας Marie διεξήχθη εν αγνοία της ηγεσίας του PPDE, ωστόσο ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό αποκλείεται. Αν οι Utz και Krone είχαν ενεργήσει αυθαίρετα και παρά τις επιθυμίες της ηγεσίας του κόμματός τους, θα είχαν αποπεμφθεί και από το PPDE και από το PPI. Αντίθετα, αναβαθμίστηκαν στο φετινό ΔΣ. Επιβραβεύτηκαν γι’αυτές τους τις πράξεις. Αυτό είναι εξαιρετικά ύποπτο.

Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, καταδικάζουμε κατηγορηματικά και χωρίς περιστροφές κι υπεκφυγές αυτές τις απρεπείς δολοπλοκίες. Αν υπήρχε ευρεία δυσαρέσκεια κατά της κας Marie, τα δυσαρεστημένα μέλη όφειλαν να κινηθούν όπως προβλέπει το Καταστατικό. Δυστυχώς, τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Αντίθετα, έχουν συμβεί πάρα πολλά μέσα στο Πειρατικό Κίνημα όλα αυτά τα χρόνια. Χάριν συντομίας, για σήμερα θα περιοριστούμε σ’αυτή την αναφορά. Θ’ακολουθήσουν κι άλλες αναφορές για άτομα, συμπεριφορές και πρακτικές που οδήγησαν το κίνημά μας στην απαξίωση και στα συντριπτικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2024. Έχουμε ευθύνη κι ηθική υποχρέωση απέναντί σας να μην κρύβουμε τίποτα κάτω απ’το χαλί.

Πηγές:

[1] Pirate Parties International. (2023). PPI Minutes 2023-05-24 – PPI. [online] Available at: https://wiki.pp-international.net/wiki/index.php?title=PPI_Minutes_2023-05-24#5.1_-_Proposals [Accessed 28 Jun. 2024].

[2] Pirate Parties International. (2024). BOARD – Pirate Parties International. [online] Available at: https://web.archive.org/web/20240601084318/https://pp-international.net/about-ppi/board-of-ppi/ [Accessed 28 Jun. 2024].

[3] Pirate Parties International. TRANSPARENCY – Pirate Parties International. [online] Available at: https://pp-international.net/about-ppi/transparency/ [Accessed 28 Jun. 2024].

[4] Gayte, A. (2023). Le compte Twitter de la présidente du Parti Pirate International a été suspendu et personne ne sait pourquoi. [online] Numerama. Available at: https://www.numerama.com/politique/1315370-le-compte-twitter-de-la-presidente-du-parti-pirate-a-ete-suspendu-et-personne-ne-sait-pourquoi.html [Accessed 28 Jun. 2024].

[5] Marie, F. (2023). Discours : Ma démission de la présidence du Parti Pirate International / My resignation from the presidency of the International Pirate Parties – Bienvenue par minou. [online] Available at: https://floriemarie.fr/index.php/2023/12/09/discours-ma-demission-de-la-presidence-du-parti-pirate-international-my-resign-of-the-presidency-of-the-international-pirate-parties/ [Accessed 28 Jun. 2024].

[6] Pirate Parties International. (2023). PPI Minutes 2023-12-09 – PPI. [online] Available at: https://wiki.pp-international.net/wiki/index.php?title=PPI_Minutes_2023-12-09 [Accessed 28 Jun. 2024].

#PiratePartiesInternational #PPI #Piratenpartei #PPDE #FlorieMarie #Αλληλεγγύη #ΠειρατικόΚίνημα #ΔιεθνήςΠειρατικώνΚομμάτων #ΚόμμαΠειρατώνΓερμανίας #Μηχανορραφίες #ΠαραβίασηΔεοντολογίας