Η προχειρότητα που αντιμετωπίζει το δημόσιο τις ψηφιακές υποδομές αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την χώρα. Πρόσφατα δέχτηκε επίθεση το Κτηματολόγιο και ακόμα δεν γνωρίζουμε την έκταση της ζημιάς. Γνωρίζουμε όμως ότι οι εισβολείς είχαν πρόσβαση σε όλο το σύστημα καθώς είχαν υποκλέψει κωδικούς πρόσβασης χρηστών του συστήματος.

Μετά το γεγονός, ζητήθηκε από τους υπαλλήλους να ενεργοποιήσουν σύστημα ταυτοποίησης δύο σταδίων, κάτι που θα έπρεπε να είναι πάγια πολιτική όλων των φορέων του δημοσίου και απορούμε που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν το έχει επιβάλει ακόμα παντού.

Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι πολύ σοβαρό, επειδή οι βάσεις του κτηματολογίου περιέχουν όλα τα στοιχεία για την ακίνητη ιδιοκτησία στην Ελλάδα, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα των ιδιοκτητών.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κύριο Παπαστεργίου, να ενημερώσει άμεσα για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το υπουργείο ώστε να περιορίσει την έκθεση του δημοσίου σε τέτοιους κινδύνους καθώς και να εξηγήσει γιατί η ασφάλεια των συστημάτων αυτών μέχρι σήμερα είναι σε τέτοια άθλια κατάσταση.

Ας κάνουμε μια αναδρομή όσον αφορά τα περιστατικά ασφαλείας στα πληροφοριακά συστήματα του δημοσίου για να αναδείξουμε την προχειρότητα στον σχεδιασμό και την υλοποίησης.

  • 2020 – Διαρροή προσωπικών δεδομένων του Υπ. Παιδείας προς Cisco (εσκεμένο/με δόλο)
  • 2023 Διαρροή προσωπικών δεδομένων από την ΑΑΔΕ
  • Μάιος 2023 – Κυβερνοεπίθεση (γιαλαντζί κατά την γνώμη μας) στην τράπεζα θεμάτων
  • Ιούνιους 2023 – Διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπ.Εσ. προς την Ασημακοπούλου (εσκεμένο/με δόλο)
  • Ιούλιος 2024 – Παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων Κτηματολογίου