Η προστασία μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος είναι ένα από τα σημαντικότερα θεσμικά εργαλεία που έχουμε ώστε να αποκαλύπτονται υποθέσεις διαφθοράς χωρίς να κινδυνεύουν οι μάρτυρες με αντίποινα. Γι’αυτό και κατοχυρώθηκε πανηγυρικά, παρά την αντίσταση της Δεξιάς-Ακροδεξιάς, και σε ενωσιακό επίπεδο. Αυτό όμως ουσιαστικά καταργείται στην Ελλάδα με νόμο που λέει ότι παύει η προστασία αν οι μάρτυρες «αποκομίζουν κέρδος» – γενικά κι αόριστα – από αυτή την προστασία. Γιατί άραγε αυτή η «ρύθμιση»;

Θα σας θυμίσουμε λίγο την ιστορία της Novartis. Στις ΗΠΑ τέθηκαν σε προστασία από το FBI μάρτυρες που αποκάλυψαν ότι η Novartis πήρε συμβόλαια στην Ελλάδα, χρηματίζοντας Έλληνες αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί. Η έρευνα έδειξε ότι αυτό όντως ίσχυε και η Novarits προχώρησε, όπως κάνουν όλοι οι ένοχοι σε τέτοιες περιπτώσεις, σε εξωδικαστικό διακανονισμό για να σταματήσει η δίωξή της. Ουσιαστικά αποδέχτηκε την κατηγορία, πληρώνοντας 346 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στο Αμερικανικό Δημόσιο. Από αυτά τα χρήματα, ένα ποσοστό τα δικαιούνται οι μάρτυρες, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο.

Στην Ελλάδα όμως, αυτό το γεγονός που στις ΗΠΑ είναι απολύτως φυσιολογικό διαστρεβλώνεται κι εργαλειοποιείται ως προπαγάνδα κατά των προστατευμένων μαρτύρων: η αμαρτωλή Νέα Δημοκρατία έρχεται και λέει ότι δήθεν πληρώθηκαν για να πουν αυτά που είπαν. ΟΜΩΣ, στην Ελλάδα δεν έχουν κανένα απολύτως τέτοιο όφελος. Δεν κερδίζουν κάτι κατηγορώντας υπουργούς και πρωθυπουργούς. Επίσης, η αποζημίωση που τους δόθηκε είναι από το πρόστιμο που κατέβαλε η Novartis και όχι από τους «φόρους αμερικανών πολιτών», όπως προπαγανδίζουν οι γκεμπελίσκοι της «Ομάδας Αλήθειας», η οποία έχει απασχολήσει πάρα πολλές φορές τους fact checkers με τις ψευδολογίες της. Απαιτούν μάλιστα την αποκάλυψη των ονομάτων των προστατευμένων μαρτύρων (ποιος άραγε ο σκοπός;) και η κυβέρνηση, της οποίας στελέχη είναι άμεσα εμπλεκόμενα σ’αυτή τη δυσώδη υπόθεση, νομοθετεί για να το κάνει πράξη, παραβιάζοντας μάλιστα την ενωσιακή νομοθεσία!

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καταγγέλλει αυτή τη μαφιόζικη πρακτική εκφοβισμού μαρτύρων, η οποία είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι «θιγόμενοι» υπουργοί και πρωθυπουργοί έχουν τουλάχιστον λερωμένη τη φωλιά τους. Φοβούνται ότι τα δικαστήρια σε Ελλάδα και Ευρώπη θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις αποδείξεις που έχουν οι μάρτυρες αυτοί και το δεδικασμένο των αμερικανικών δικαστηρίων. Διαφορετικά δεν θα έτρεχαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις με αλλαγές στην νομοθεσία όπως αυτή και το σιωπητήριο στις δίκες δημοσίου συμφέροντος. Θυμίζουμε εξάλλου τη λυσσαλέα εκστρατεία δίωξης, σπίλωσης και δολοφονίας χαρακτήρα που εξαπέλυσαν κατά της εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Δεν ξεχνάμε τις άθλιες απειλές που εκτόξευαν εναντίον της στελέχη, βουλευτές και υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Η πανηγυρική της όμως δικαίωση, την οποία σήμερα αποσιωπά επιμελώς η Νέα Δημοκρατία, αποδεικνύει περίτρανα την ενοχή τους και τη δολιότητα της μεθόδευσής τους κατά των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.