Μία influencer πληρώθηκε για διαφήμιση που λέει ότι «δεν είναι απάτη» η έκπτωση 50% για πτυχίο νομικής από το «πανεπιστήμιο της Σορβόννης» μέσω του κολλεγίου IdEF. Καλό θα είναι να ξανασκεφτεί τον ισχυρισμό της και τη συμμετοχή της σ’αυτή τη διαφήμιση όμως: το κολλέγιο αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διάσημο και υψηλού κύρους πανεπιστήμιο της Σορβόννης (La Sorbonne), αλλά συνεργάζεται με ένα άλλο, άσχετο πανεπιστήμιο, το πρώην Université Paris 13, νυν Sorbonne Paris Nord. Ναι μεν έχει αναγνωριστεί το πτυχίο του στην Ελλάδα από το 2016, αλλά είναι τουλάχιστον παραπλανητική η αναφορά στη Σορβόννη, καθώς δημιουργεί εύλογη προσδοκία για σπουδές στο διάσημο πανεπιστήμιο που προαναφέραμε.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας εφιστά σε όλους την προσοχή στα νέα μέσα διαφήμισης και στις παραπλανητικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σ’αυτές για να δημιουργήσουν λανθασμένες εντυπώσεις. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να παρέμβουν και να διερευνήσουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη διαφήμιση, αλλά και όλο το φαινόμενο των παραπλανητικών διαφημίσεων μέσω influencers.

Δυστυχώς, η εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας, που την μετατρέπει από δικαίωμα σε προνόμιο για όσους έχουν τα χρήματα, δημιουργεί ταυτόχρονα και πρόσφορο έδαφος για παραπλάνηση των ενδιαφερομένων.