Απέχουμε μόλις ένα βήμα από τη  μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια οργουελιανή δυστοπία μαζικής παρακολούθησης, όπως αποδείχτηκε από την επιμονή «δημοκρατικών» ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη νομοθέτηση του «Chat Control». Αυτή η Οδηγία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και και της Ύλβα Γιόχανσον επιδιώκει, με το πρόσχημα της αποτροπής και καταστολής της διακίνησης υλικού σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων στο διαδίκτυο, να καταργήσει οριστικά και αμετάκλητα:

α) το απόρρητο των προσωπικών επικοινωνιών

β) το βιομηχανικό, εμπορικό, ιατρικό κ.α. απόρρητο

γ) το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών

δ) τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δικηγόρου και πελάτη

ε) τις ασφαλείς και κρυπτογραφημένες τραπεζικές κι εμπορικές συναλλαγές

στ) ακόμα και το ίδιο το τεκμήριο της αθωότητας

Με πολύ έντονο αγώνα και μαζική κινητοποίηση, καταφέραμε όλοι μαζί να αναβάλουμε την σχετική ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για τις 19 Ιουνίου, αλλά το θέμα θα επιστρέψει σύντομα.

Η Οδηγία αυτή ζητάει από τους παρόχους επικοινωνιών να σαρώνουν αυτόματα τις ιδιωτικές επικοινωνίες όλων των χρηστών για λέξεις και φράσεις-κλειδιά, για φωτογραφίες και βίντεο με παράνομο περιεχόμενο, ώστε να ειδοποιούν τις σχετικές αρχές. Χωρίς εισαγγελική εντολή που να αφορά συγκεκριμένο άτομο που χρήζει διερεύνησης. Χωρίς καμία εγγύηση για τους πολίτες. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή όσα γράψαμε προηγουμένως.

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας υπενθυμίζει ότι το Chat Control είναι απολύτως ασύμβατο με τους νόμους και τις αξίες της Ε.Ε. γενικώς. Ακόμα χειρότερα, καταργεί στην ουσία όλα όσα ευαγγελίζεται η Ε.Ε. για σεβασμό στην ελευθερία και στην προσωπικότητα του ανθρώπου, το κράτος δικαίου κ.α. Θα νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τις πρακτικές παράνομης παρακολούθησης πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών που εφήρμοσαν οι Ορμπάν, Μητσοτάκης και 

Μοραβιέτσκι με τα ισραηλινά λογισμικά Pegasus και Predator και θα φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του Βλαντιμίρ Πούτιν, του Σι Τζινπίνγκ και του Έριχ Χόνεκερ.

Φυσικά, η «προστασία των παιδιών» είναι ένα χυδαίο ψέμα. Οι υπέρμαχοι της Οδηγίας αυτής ξέρουν πολύ καλά ότι οι διακινητές τέτοιου υλικού δε χρησιμοποιούν τα συνήθη μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε τις συνήθεις εφαρμογές διαδικτυακών επικοινωνιών (Skype, Facebook Messenger, Viber, WhatsApp, Signal,). Έχουν άλλους διαύλους, πολύ καταλληλότερους για τον δόλιο σκοπό τους. Επιπλέον, αυτός ο πακτωλός δεδομένων μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί από διεφθαρμένους δημόσιους λειτουργούς ή διεφθαρμένες, αυταρχικές κυβερνήσεις κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και κατά των πολιτών τους, παρακάμπτοντας εντελώς τις Αρχές Προστασίας Δεδομένων και κάθε πρόβλεψη για δικαστική εποπτεία. Το Chat Control μας καθιστά όλους δυνάμει θύματα εκβιασμών και απειλών, παράνομης εμπορίας των ευαίσθητων δεδομένων μας και των επαγγελματικών και βιομηχανικών μας απορρήτων. Ομοίως, ο «εθελοντικός» και «συναινετικός» για τους πολίτες χαρακτήρας αυτής της παρακολούθησης είναι ψευδής: στην πραγματικότητα, θα καλείται ο πολίτης-χρήστης των εφαρμογών διαδικτυακών επικοινωνίων να επιλέξει αν δέχεται να παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του ή να στερηθεί τη χρήση τους, δηλαδή να στερηθεί το δικαίωμα στην επικοινωνία.

 Βεβαίως, επειδή είναι πολύ εύκολο οι παράμετροι αναζήτησης να αντικατασταθούν αυθαίρετα για να εξυπηρετήσουν οποιαδήποτε κυβερνητική σκοπιμότητα κι επειδή η άκρα Δεξιά επιλέγει να ταυτίζει τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα με τους παιδοβιαστές, είναι απόλυτα κι ανατριχιαστικά ρεαλιστικό το σενάριο να αξιοποιηθεί μια τέτοια νομοθεσία από τον ομοφοβικό, διεφθαρμένο, ακροδεξιό Ορμπάν για ναζιστικού τύπου πογκρόμ κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Γιατί νομίζετε ότι η ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει διακηρύξει ότι επιθυμεί να πετύχει συμφωνία στο Συμβούλιο ως το τέλος του έτους για να προωθήσει το Chat Control;

Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να πιέσουμε ασφυκτικά τους ευρωβουλευτές και τις κυβερνήσεις, επισημαίνοντας τους τεράστιους κινδύνους που ενέχει και δημιουργεί μια τέτοια ιδέα για τα ατομικά δικαιώματα, το κράτος δικαίου και την επιχειρηματικότητα. Πρέπει όλα τα δημοκρατικά κόμματα και όλοι οι πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντισταθούμε σε αυτήν τη δυστοπική προοπτική. Δυστυχώς, οι συντηρητικές δυνάμεις (το «μετριοπαθές» και «σώφρον» Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η «light» Ακροδεξιά των Ευρωπαίων Συντηρητικών και «Μεταρρυθμιστών») πάντα θα προσπαθούν με πρόσχημα-ανθρώπινη ασπίδα τα παιδιά να επαναφέρουν τέτοιες ιδέες. Πρέπει να επαγρυπνούμε και να απαιτήσουμε ισχυρότατη θωράκιση του νομικού μας συστήματος, ώστε τέτοιες προτάσεις να μη μπορούν να επανέλθουν στο μέλλον, ανεξάρτητα από το μανδύα που θα τις ντύσουν οι οπαδοί του ολοκληρωτισμού.