Η ευρωβουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου έστειλε σε δεκάδες χιλιάδες απόδημους προεκλογικό υλικό και η ίδια ισχυρίζεται ότι τις διευθύνσεις τις απέκτησε με νόμιμο τρόπο τα τελευταία 5 χρόνια, ενώ χαρακτηρίζει θεωρίες συνωμοσίας ότι απέκτησε την λίστα με παράνομο τρόπο.
Όμως, οι καταγγελίες από τους ίδιους τους απόδημους που δεν είχαν ιδέα πως βρέθηκαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην λίστα της κυρίας Ασημακοπούλου, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για παρανομία. Η εγγραφή σε λίστα επικοινωνίας, εμπορική, ψυχαγωγική ή κομματική, είναι προσωπική υπόθεση. Δε μπορεί να γίνεται χωρίς τη συναίνεση του αποδέκτη της επικοινωνίας, οπότε οι δικαιολογίες της είναι γελοίες. Με τη μαζική αποστολή προεκλογικού υλικού εκ μέρους της δεν εξυπηρετείται η δημόσια υγεία, δε διευκολύνει αυτή η επεξεργασία δεδομένων την άσκηση οποιουδήποτε καθήκοντος της κυρίας Ασημακοπούλου ή δικαιώματος των πολιτών που ενέγραψε στις λίστες της χωρίς τη θέλησή τους, δε γίνεται αυτή η επικοινωνία για… ενημέρωσή τους για φορολογικές τους εκκρεμότητες ή… στα πλαίσια κάποιας σύμβασής τους με αυτή. Εν προκειμένω, η μοναδική αποδεκτή βάση είναι η συναίνεση του υποκειμένου των δεδομένων, η οποία πρέπει να παρέχεται ρητά, ελεύθερα και να μπορεί εύκολα να ανακληθεί.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας χαιρετίζει την εισαγγελική έρευνα για το πώς βρέθηκαν τα προσωπικά δεδομένα των αποδήμωνστα χέρια της κυρίας Ασημακοπούλου και των συνεργατών της. Σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, η μη σύννομη επεξεργασία δεδομένων επισύρει σοβαρές κυρώσεις. Λόγω της φύσης της παραβίασης, θα πρέπει και η τιμωρία να είναι παραδειγματική, ώστε να μην ξαναμπεί κανείς στον «πειρασμό» να το επαναλάβει και να «πέσουν κεφάλια» στους εμπλεκόμενους, όπου και αν βρίσκονται. Η πολιτική ευθύνη εδώ είναι εξίσου σοβαρή με την ποινική.