Συνεχίζοντας στο δρόμο του επικοινωνιακά κατευθυνόμενου ποινικού-δικονομικού-νομοθετικού λαϊκισμού, η κυβέρνηση μας λέει ότι βρήκε τον τρόπο για ν’ αντιμετωπίσει τις παρελκυστικές τακτικές των αλλεπάλληλων αναβολών που ζητούν οι συνήγοροι της μιας ή της άλλης πλευράς και κάνουν έτσι πάμπολλες υποθέσεις να τραβάνε για χρόνια στα δικαστήρια. Ποιος είναι λοιπόν ο μαγικός τρόπος που σκέφτηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης; Το «αναβολόσημο»! Ένα αρκετά τσουχτερό παράβολο, με το οποίο υποτίθεται ότι θα κάνει τους δικηγόρους των διαδίκων να το ξανασκεφτούν πριν ζητήσουν αναβολή μιας δίκης. Χώρια που θα φέρει και ζεστό χρήμα στον κρατικό κορβανά!
Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, οι αναβολές που ζητούν οι δικηγόροι έχουν όλες σκοπό να καθυστερήσει μια δίκη και δεν οφείλονται ποτέ σε αντικειμενικούς λόγους, π.χ. ασθένεια διαδίκου, ασθένεια του δικηγόρου, λήξη ωραρίου του δικαστηρίου, υποχρέωση του δικηγόρου να παραστεί σε άλλη δίκη. Έτσι, λέει «θα σε βάλω να πληρώσεις για κάθε αναβολή». Θα πετύχει όμως αυτό την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης; Όχι. Αυτοί που έχουν για να πληρώνουν το «αναβολόσημο» και ξέρουν ότι η ταλαιπωρία του αντιδίκου τους ή η παραγραφή της υπόθεσης θα τους προσφέρει πολύ περισσότερα από όσο θα τους κοστίσουν δέκα-είκοσι αναβολές απλά θα το πληρώσουν. Αυτοί όμως που δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, θ’ αναγκαστούν να υποστούν μια ακόμα οικονομική επιβάρυνση – ή τις συνέπειες μιας βεβιασμένης εκδίκασης, από την οποία ενδεχομένως να λείπουν και κρίσιμα στοιχεία που χωρίς αυτά δημιουργείται κίνδυνος εσφαλμένης δικαστικής ετυμηγορίας.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με τους νόμους, έχει αλλάξει εφτά (!) φορές μέσα σε πέντε χρόνια τον Ποινικό Κώδικα και μάλιστα σε ολοένα και πιο αυταρχική κατεύθυνση, και αδιαφορεί παντελώς για κάθε αρχή καλής νομοθέτησης, δημόσιας διαβούλευσης, κ.λπ. Καλούμε τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει άμεσα τις βλέψεις του και να λάβει υπόψη του την πραγματικότητα, αντί για τις επικοινωνιακές-δημοσκοπικές τάσεις.