Το κουνούπι και η καμήλα.
Από την μείωση τον αποδοχών εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούσαν να λείψουν και οι “δημοσιογράφοι” αυτής της χώρας. Σαν γνήσιοι αυτόχθονες όμως της μπανανίας ήταν αναμενόμενο να κυνηγάνε το κουνούπι και να αγνοούν επιδεικτικά την καμήλα. Την καμήλα που και χωρίς κρίση τους κουβαλάει στον απόπατο της συνείδησης του σκεπτόμενου κόσμου και της εποχής του διαδικτύου.
Ο κ. Τέλλογλου σκιαγραφεί κάποια σημαντικά ζητήματα στο άρθρο του (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=21153). Πραγματεύεται (επιφανειακά) το θέμα της χρηματοδότησης του λειτουργήματος του δημοσιογράφου, αλλά βρίσκει και αυτός τον πολύ εύκολο εχθρό, την “πειρατεία” και την “αντιγραφή”. Τσουβαλιάζει όλο το ελληνικό internet και εξισώνει τους μεγαλοκαναλάρχες με τους bloggers. Χάνει και αυτός την ουσία που είναι το παρωχημένο μοντέλο το οποίο συνεχίζει να υπηρετεί και την εξάρτηση των Ελλήνων “δημοσιογράφων” από τις επιταγές και τις ορέξεις του κάθε μεγαλοκαναλάρχη, δανειοδοτούμενου εν χρεωκοπία εργοδότη τους.
Πολύ σωστά αναφέρει ένα διαφορετικό μοντέλο χρηματοδότησης (συνδρομητικό), χωρίς να εμβαθύνει, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα κατεύθυνση και επίσης πολύ σωστά αναφέρει και την αναπαραγωγή χωρίς αναφορά της πηγής ή του πρωτοτύπου, ως σημαντικά ζητήματα. Θα πρέπει όμως να καταλάβει ότι το τελευταίο δεν είναι αποτέλεσμα της ελευθερίας του διαδικτύου (αυτό που είναι γεμάτο κλέφτες) αλλά της ίδιας της νοοτροπίας του σιναφιού του που έχει μεταφερθεί και στην διαδικτυακή “δημοσιογραφία”.
Ο κ. Τέλλογλου βρίσκει πανεύκολα και αυτός την αιτία του προβλήματος στην “πειρατεία” και την “αντιγραφή” και επίσης πολύ εύκολα προτείνει το ανελέητο κυνήγι όλων των “αντιγραφέων” (έτσι κι αλλιώς όλοι κλέφτες είναι). Το άρθρο του θα μπορούσε να είναι αφορμή μιας ουσιαστικής συζήτησης για αυτό που αναφέρει, δηλαδή τα “βιώσιμα και αξιόπιστα ΜΜΕ”, αλλά δυστυχώς πέφτει στην παγίδα του ίδιου του κατεστημένου που υπηρετεί.
Σαν Έλληνες Πειρατές, τον καλούμε να γραφτεί στο κόμμα [1] και να αναζητήσει μαζί μας την εφαρμογή των αδειών ανοιχτού περιεχομένου (π.χ. Creative Commons [2]) και την βιωσιμότητα του λειτουργήματος του δημοσιογράφου στην νέα εποχή του διαδικτύου, απαγκιστρωμένο από τις νοοτροπίες του παρελθόντος και την εξάρτηση από τους δανειολήπτες εκδότες. Οι πόρτες είναι ανοιχτές και η γνώση ελεύθερη, τα εργαλεία υπάρχουν και εξελίσσονται. Οι Πειρατές απλά ανοίγουν το δρόμο.
Κύριε Τέλλογλου σας περιμένουμε: https://www.pirateparty.gr/aitisi-eggrafhs/
[1] https://www.pirateparty.gr/
[2] http://www.creativecommons.gr/