Την στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη μελετούν ή/και υλοποιούν την εφαρμογή τετραήμερου εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, στην Ελλάδα βάζουμε όπισθεν κι εφαρμόζουμε εξαήμερη εργασία σε «εξαιρετικές περιπτώσεις».

Την στιγμή που η ανεργία στους νέους είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, οι μισθοί από τους χαμηλότερους, κάποιες  βιομηχανίες και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα, αντί να προσλάβουν και να εκπαιδεύσουν νέους εργαζόμενους, θα έχουν πλέον το ελεύθερο να υποχρεώσουν τους ήδη υφιστάμενους να δουλεύουν ακόμα ένα οκτάωρο. Το ότι ο εργαζόμενος πρέπει να συμφωνήσει για την εξαήμερη εργασία είναι απλά μία ακόμα γελοία, προσβλητική υπεκφυγή εκ μέρους της κυβέρνησης, του υπουργείου και των εργοδοτών. Υπάρχει περίπτωση εργαζόμενος να μην υποκύψει στον εκβιασμό της εργοδοσίας με το φόβο μην χάσει την δουλειά του; Ακόμα και να μην λεχθεί κάτι τέτοιο, το υπονοούμενο θα υπάρχει. 

Οι δε νεοφιλελεύθερες δικαιολογίες ότι «μα και ο εργαζόμενος θα βγάζει περισσότερα χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες του» είναι αστείες. Ας πληρώνουν τον εργαζόμενο αξιοπρεπώς για το πενθήμερο. Τώρα αν χρειάζονται πράγματι εργαζόμενους για την κάλυψη αναγκών, η πρόσληψη νέων θα πρέπει να είναι μονόδρομος.

Επίσης, αν η δικαιολογία είναι ότι αυτό γίνεται για να μην εργάζονται μαύρα οι εργαζόμενοι, λόγω «νομικού κενού», γιατί να σταματήσουμε στο εξαήμερο; Δε θα υπάρχει μετά νομικό κενό; Ας το κάνουμε εφταήμερο! Άλλωστε, το οχτάωρο έχει καταργηθεί, με αντίστοιχα γελοίες δικαιολογίες. Και γιατί ξεχνάμε την υποχρέωση της πολιτείας να ελέγχει τους χώρους εργασίας; Γιατί ξεχνάμε θέματα ασφαλείας που προκύπτουν από την υπερκόπωση των εργαζομένων; 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας είναι κάθετα αντίθετο με τέτοιες αντεργατικές πρακτικές και προτείνει την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών, που είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι αυξάνει την παραγωγικότητα του εργαζόμενου, βελτιώνει την υγεία του, μειώνει τα κόστη λειτουργίας και αυξάνει τα κέρδη των εταιριών, όπως έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ[1].

Πηγές:

[1] Broom, D. (2023). Four-day work week trial in Spain leads to healthier workers, less pollution. [online] World Economic Forum. Available at: https://www.weforum.org/agenda/2023/10/surprising-benefits-four-day-week/.